Τρόποι για να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας απο τις εποχιακές ασθένειες

2018-10-23

Οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μετακίνησης, οι αγκαλίες, τα φιλιά και οι χειραψίες αποτελούν τους συχνότερους τρόπους μετάδοσης των ιών που προκαλούν κρυολογημα. Τα κρυολογήματα εμφανίζονται κυρίως απο τον Οκτώβρη μέχρι και τον τελευταίο μήνα της άνοιξης. Προκειμένου να αποφύγουμε όλα αυτλα τα συμπρώματα που μας ταλαιπωρούν χρειάζεται να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα στην προσπάθεια μας αυτή. Τηρώντας τους παρακάτω κανόνες διατροφής θα «δυναμώσουμε» τον οργανισμό μας!

  • Επαρκής ενυδάτωση

Όσο περισσότερα υγρά πίνουμε, όταν είστε συναχωμένοι, τόσο το καλύτερο. Συνίστατε να πίνουμε ακόμη και 2 λίτρα νερό την ημέρα (εφόσον δεν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως η νεφροπάθεια και η καρδιοπάθεια, όπου επιβάλλεται η περιορισμένη κατανάλωση νερού). Τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη. Επιπλέον, η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται από τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται καθώς ο οργανισμός μάχεται τους ιούς. Εκτός από νερό, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πίνουμε φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων, που τονώνουν τον οργανισμό, αλλά και ροφήματα (χαμομήλι, τίλιο), που μαλακώνουν το βλεννογόνο του λαιμού και της μύτης, διευκολύνοντας την αποβολή των εκκρίσεων.

  • Βιταμίνη C

Τα πορτοκάλια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (είναι η γκουάβα, το γκρέιπφρουτ όπως και όλα τα εσπεριδοειδή (λάιμ, λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι), το δαμάσκηνο Kakadu, το ακτινίδιο, η οικογένεια των μούρων, η κόκκινη πιπεριά, οι φρέσκιες πιπεριές chilly, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών), ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προφυλάσσουν από τις ιώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ο ρόλος των οποίων είναι να μάχονται τους ιούς. Κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, η βιταμίνη C είναι πιθανό να μειώσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού. Η βιταμίνη C ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών (σύμπλεγμα Β, C) για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C στην πρωτόγονη μορφή τους, άμεσα και όχι μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα με τον οποιοδήποτε τρόπο. Πρόκειται ίσως για την πιο ευαίσθητη βιταμίνη τόσο στο νερό όσο και σε εξαιρετικά υψηλές/χαμηλές θερμοκρασίες. Η βιταμίνη C, μετά από 24 ώρες στο ψυγείο χάνει το ¼ της αξίας της, ενώ μετά από 48 ώρες η απώλεια διπλασιάζεται.

  • Επαρκής πρόσληψη πρωτείνης

Το 15-20% από τη συνολικές ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες πρέπει να καλύπτεται από «καλές» πηγές πρωτεΐνης. Πόσο μάλλον όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε καταστολή και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να δημιουργήσει αντισώματα και να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Η πρωτεΐνη είναι κατά κύριο λόγο συνδεδεμένη με το κόκκινο ή το λευκό κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εναλλακτικές πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι , τα όσπρια, κάποια σιτηρά όπως η κινόα, το φαγόπυρο και η βρώμη, τα φασόλια σόγιας και τα μανιτάρια.

  • Αρκετές σούπες

Oι σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι είναι ιδανική επιλογή για τους κρυολογημένους, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο. Oι πρωτεΐνες (από τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά) αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τους ιούς.

  • «Θαυματοργός» κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα) είναι ένα μπαχαρικό με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα το οποίο χαρακτηρίζεται και από αντιφλεγμονώδη δράση. Στην Ινδία μάλιστα θεωρείται η φυτική κορτιζόνη. Η δραστικότητά του οφείλεται στη κουρκουμίνη και τις πολυφαινόλες που αποτελούν τα βασικά συστατικά του. Η κατανάλωσή του ενδείκνυται καθημερινά, ειδικότερα στην περίοδο κρυολογήματος και για την πρόληψη επιδείνωσης των πρώτων συμπτωμάτων. Ένας τρόπος κατανάλωσης είναι: 1 κγ σε 100ml χλιαρό νερό με 1κσ μέλι.

  • Προβιοτικά-πρεβιοτικά

Προβιοτικά είναι αυτά τα "καλά" βακτηρίδια βοηθούν να διατηρήσουμε το έντερό μας υγιές και έτσι να εξασφαλίσουμε τη φυσική ανοσία του οργανισμού μας. Μπορούμε να τα βρούμε σε τρόφιμα ζύμωσης, όπως ξινολάχανο, κεφίρ και μερικά γιαούρτια. Απο την άλλη τα πρεβιοτικά είναι η τροφή για τα προβιοτικά, γι 'αυτό είναι καλό να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας. Η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν ένα πρεβιοτικό που ονομάζεται β-γλυκάνη. Τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και τα σπαράγγια περιέχουν ένα άλλο που ονομάζεται ινουλίνη.

  • «Όχι» στη ζάχαρη και στα λιπαρά

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια, τόσο σε ζάχαρη, όσο και σε λίπος, μειώνει τον αριθμό των φυσικών κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες. Ακόμα και μόλις δύο ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα, μπορεί να μειώσουν τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος , κατά 40%. 


Λάσκου Ευαγγελία

Bsc. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

evalaskou7@gmail.com

Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2018
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε